Víno a sýry Francie

07.05.2012 14:33

Víno a sýry jsou dohromady a jejich snoubení je jednou ze základních kulinářských tradic. Nejlepší je kombinace jednoduchých a subtilních chutí, protože v tomto případě jsou dvě výrazné chuti spíše na škodu. Často je dobré zkusit kombinovat víno a sýr, jejichž původ si je geografický blízký. 

Z regionů Bourbonnais a Berry (na březích řeky Loiry) pochází kozí sýr AOC Crottin de Chavignol, který výborně ladí s vínem Sancerre Blanc.
Crottin de Chavignol >>
Vína reguionu Centre-údolí Loiry/ Vins de  Centre Loire >>

Stejně tak z pohoří Jura pochází gastronomické poklady: planiny ve střední nadmořské výšce umožňují chovat stáda krav, z jejichž mléka se vyrábí proslulý sýr Comté. Ten se ideálně hodí doplnit diskrétními víny z Arbois s rozmanitými tóny (likérová slámová vína, bílá a červená vína ovocných chutí...).
Stezky sýru comté /Routes du Comte >>
Vína z Jury/Vins du Jura >>

Savojsko balancuje mezi oslnivě zelenými pastvinami vysoko v horách a vinicemi na prudkých svazích. Steně tak zdejší produkty nabízejí podobný kontrast chutí, které se však výborně doplňují. Perlivá bílá vína doprovodí tvrdé sýry a výraznou chutí jako je zdejší Beaufort nebo Abondance.
Sýr Beaufort >>
Savojská vína/Vins de Savoie >>

Jiný aplský sýr Reblochon, tentokrát s měkkým zrajícím vnitřkem, se svým charakterem blíží sýrům jako je Munster z Vogéz, Camembert z Normandie nebo Maroilles ze severu. Ke všem těmto velmi aromatickým zrajícím sýrům se hodí  lehká červená vína z oblasti Bordeaux, Burgundska nebo některá alsaská bílá vína (Riesling).
Sýr Reblochon >>
Burgundksá vína/ Vins de Bourgogne >> 

Ve zvlněné vápenaté jižní oblasti Drôme, která lemuje údolí Rhôny, se vyrábí sušený zrající kozí sýr Picodon (Drôme), ke kterému vybírejte vína červená se silným charakterem, nejlépe ze sousední oblasti údolí Rhôny/Côtes-du-Rhône, např.: Crozes-Hermitage, Cornas. 
Sýr Picodon >>
Vína údolí Rhôny/Vins du Rhône >>

Středozemský původ má i kozí sýr Banon, který se vyrábí v oblasti Horní Provence, kde u Forcalquier roste tymián a levandule. Prodává se zabalený do listu ze stromu jedlého kaštanu. Nejlépe je ho servírovat v krásném letním podvečeru se sklenkou dobře vychlazeného porvensálského růžového vína.
Forcalquier >>
Mapa vinařských oblastí v okolí Aix-en-Provence >>

Sýry s plísní uvnitř (kterým se také říká modré nebo zelené sýry) jako je Roquefort (pochází z oblasti Aveyron a vyrábí se z ovčího mléka) nebo Fourme d'Ambert (původem ze středohoří Auvergne, z kravského mléka) je nejlepší servírovat s lehkým červeným vínem, např. Bordeaux, Châteuneuf-du-Pape (jih údolí Rhôny) nebo sladkými bílými víny jako je Jurançon (jihozápadní Pyreneje).
Sýr Roquefort >>
Sýr Fourme d'Ambert >>

Tvrdé sýry s jemnou chutí jako je Cantal (Auvergne) dobře doplňují červená vína s ovocnými tóny jako Chinon (z údolí Loiry) nebo růžová vína z Anjou (z údolí Loiry).
AOC Salers >>