Figura jako proutek

04.05.2012 20:46

1. Pijete dietní nápoje místo vody

Výzkumníci z University of North Carolina at Chapel Hill zjistili, že lidé, kteří nahradili své oblíbené sladké nápoje za jejich soft či dietní varianty, pak snědli více dezertů a chleba, nežli lidé, jenž je nahradili za vodu. Závěr je zde jasný a zřejmý - umělá sladidla mohou zvýšit chuť na sladké a to natolik, že když se jimi nacpete, zcela tím pokazíte prvotní záměr celé změny - totiž nahradit sladší věc méně sladkou.

2. Příliš se snažíte

V přírodě i našich životech jdou obecně mnohem snadněji věci, které probíhají postupně, takže když na sebe najednou uvalíte velmi náročnou dietu, sice vám to nakrátko pomůže, ale opravdu jen nakrátko, jelikož kila opět za pár dní/týdnů budou zpět. Přesně to je věc, kterou nepotřebujete (rychlá ztráta a zase nabrání), vy potřebujete pomalé stabilní snižování...

3. Hrajete Call of duty až do 2 do rána 

Poslední studie v American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že když ponocujeme, máme tendenci (na vině je lidská fyziologie a psychika) si k tomu vzít i nějaké to jídlo a to ideálně tučné. Prokázáno to bylo následujícím testem. Když lidé spali po 5 dní jen 4 h, zkonzumovali v průměru o 300 kalorií více, nežli osoby, jenž spaly celých 9 hodin.

4. Jste příliš optimističtí

Námahu, cvičení i jídlo je třeba vidět maximálně realisticky. Pěkným příkladem podobné věci z praxe je třeba magazín Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, kde si někdo všiml, že lidé mají tendence se při cvičení přeceňovat. Teď ani tak nemáme na mysli to, že si naložíte o pár kg navíc, ale spíše onen fakt, že lidé mysleli, že spálili 900 kalorií a přitom jich odpracovali pouhých 300!