Energie na cestách

07.04.2012 14:19

Pestrá strava jako taková by měla dodat tělu všechny potřebné živiny. Někdy však organismus potřebuje trochu pomoci. Pokud se rozhodnete suplementovat energii, poraďte se se svým lékařem a rozhodně jděte přírodní cestou a nic nepřehánějte.

Řasa kelp (Macrocystic pyrifera) - obsahuje velké množství jodu a alginát sodný, jež pomáhají odstraňovat z těla toxiny. Obdobně působí i řasy wakame, nori, arame a chlorella. Jod však získáte i z přírodních zdrojů, jako jsou višně, třešně, treska, vejce, citron, makrela, sleď,špenát, žampiony, hrách, mléko či kvalitní čokoláda.

Spirulina platensis - je modrozelená řasa. Je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, včetně osmi esenciálních mastných kyselin a chlorofylu. Z minerálních látek se v ní skrývá především železo, vápník, zinek, draslík, hořčík a jod. Spirulina pomáhá s trávením, vyplavováním toxinů z těla a chrání organismus před radiačními vlivy.

Semena chia (Salvia hispanica) - pěstovali Aztékové jako zdroj energie. Populární jsou mezi sportovci i studenty v USA a Kanadě, seženete je však už i u nás. Podporují detoxikaci organismu, mají antioxidační účinky, obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, vitaminy skupiny B a vápník.

Maqui berry - je temně fialová bobule z Patagonie. Říká se o ní, že je ještě účinnější než acai. Je zdrojem vitaminu C, vápníku a železa. Zvyšuje hladinu energie a vytrvalosti, neutralizuje volné radikály, působí protizánětlivě, čistí pokožku, posiluje klouby a kosti. Působí preventivně proti vzniku rakoviny a cukrovky.